Greek electronic music composer Sakis Gouzonis gave an interview to Amigo.
Amigo is an e-magazine based in Greece. It offers a wide range of articles and interviews in Greek.
A big thank you goes out to Ilias Apostolou, journalist for Amigo, for helping Sakis Gouzonis reach more listeners.
View a screenshot of this Greek interview or read it below.
Συνέντευξη: Sakis Gouzonis – Μουσικός
Greek Interview by Ilias Apostolou
Journalist for Amigo
Greece
Friday, 24 May 2019
Προσγειωμένος, επίμονος και υπομονετικός… Συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής και καθηγητής της Αγγλικής γλώσσας. Ο Sakis Gouzonis έχει χτίσει ένα διεθνές φανατικό κοινό από την έκρηξη του MySpace μέχρι σήμερα. Σας καλούμε να γνωρίσετε καλύτερα τον ίδιο και τη μουσική του!
Πολυβραβευμένος συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής. Έχεις διαγράψει μια δυνατή πορεία τα τελευταία 12 χρόνια. Πες μας για αρχή ποιος είναι ο Σάκης εκτός μουσικής;
Πριν απαντήσω στην πρώτη ερώτησή σου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις να κάνω γνωστή τη μουσική μου στους αναγνώστες του Amigo. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες σου για το χρόνο που θα διαθέσουν για να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον ζω μόνιμα στην Ελασσόνα, μια πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, το μυθικό βουνό των δώδεκα Ολύμπιων θεών.
Εκτός από συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, είμαι και καθηγητής της Αγγλικής γλώσσας. Με εντυπωσιάζει η δύναμη των λέξεων. Σπουδαίοι λόγοι έχουν αγγίξει πολλούς ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.
Οι άνθρωποι δημιουργούν λέξεις και οι λέξεις με τη σειρά τους επηρρεάζουν τους ανθρώπους. Αυτή η σχέση πάντα με ενδιέφερε.
Τί ήταν αυτό που σε τράβηξε στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής;
Μερικοί από τους αγαπημένους μου συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής είναι ο Vangelis, ο Jean-Michel Jarre και ο Yanni. Όταν άκουσα για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία τη μουσική των συγκεκριμένων συνθετών, η ζωή μου πήρε μια εντελώς νέα κατεύθυνση.
Οι μελωδίες, οι συγχορδίες και οι ήχοι τους με συνεπήραν από την πρώτη στιγμή. Μου γεννήθηκε αμέσως η επιθυμία να αποκτήσω το πρώτο μου keyboard και να ξεκινήσω να συνθέτω τη δική μου πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική.
Υπάρχει κάτι που θέλεις να περάσεις μέσα από τη μουσική σου ή απλά είναι μια μορφή έκφρασης για σένα;
Για μένα, η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον κόσμο. Πολύ απλά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή.
Μου αρέσει να συνθέτω μουσική, επειδή έχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω κάτι που θα κάνει χαρούμενο εμένα και τους ακροατές μου.
Επίσης, θεωρώ ότι η διαδικασία σύνθεσης μουσικής είναι θεραπευτική τόσο για το πνεύμα μου όσο και για το σώμα μου.
Δεν θεωρώ σύμπτωση το γεγονός ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι αναγνώριζαν τον Απόλλωνα ως θεό της μουσικής και παράλληλα ως θεό της ιατρικής.
«Οι online πλατφόρμες έρχονται και παρέρχονται. …είναι πολύ σημαντικό οι νέοι καλλιτέχνες να έχουν το δικό τους website, έτσι ώστε να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους ακροατές τους…»
– Sakis Gouzonis (Βλέπε παρακάτω, Ερώτηση 5)
Μετά από 11 δίσκους υπάρχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις αγαπημένο σου και γιατί;
Το καθένα από τα 110 μουσικά κομμάτια που έχω γράψει μέχρι σήμερα με αγγίζει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα κομμάτια μου που έχει τον τίτλο Anthem Of Love γράφτηκε για να δώσω τον ορισμό της αγάπης σε όλες τις μορφές της.
Η αγάπη είναι αρκετά δυνατή για να μεταμορφώσει τους ανθρώπους και να φέρει απερίγραπτη χαρά.
Η αγάπη είναι υπομονετική, ευγενική και διαρκής.
Η αγάπη δεν εγκαταλείπει ποτέ.
Η αγάπη αντέχει στο φόβο, στη θλίψη, στον πόνο, στο θυμό.
Η αγάπη είναι ελεύθερη και έχει τη δύναμη να ελευθερώσει τους ανθρώπους από όλα τα βάρη της ζωής.
Ξεκινώντας να γίνεσαι γνωστός μέσα από το MySpace το 2007, πόσο πιστεύεις ότι βοηθούν οι online πλατφόρμες σήμερα τους νέους καλλιτέχνες; Έχουν την ίδια δυναμική;
Οι online πλατφόρμες έρχονται και παρέρχονται. Το 2002, δημιουργήθηκε το Friendster, ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που δεν πρόλαβα να χρησιμοποιήσω.
Μετά το Friendster, έκανε την εμφάνισή του το MySpace, το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από το 2005 έως το 2008 και ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα μετέπειτα.
Μάλιστα, το MySpace την εποχή εκείνη ήταν τόσο δημοφιλές που μέσα στο 2006 ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα τη Google στις ΗΠΑ. Περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το MySpace παρά τη Google! Καταλαβαίνεις για πόση δημοφιλία μιλάμε.
Μέσα από το MySpace, 384.710 άνθρωποι από πάρα πολλές χώρες έγιναν φίλοι της μουσικής μου. Αργότερα, το MySpace άρχισε να χάνει την αίγλη του και άλλα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να γίνονται πιο δημοφιλή.
Κάποια από τα σημερινά κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ καλά για να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους οι νέοι καλλιτέχνες, ενώ κάποια άλλα δεν πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν τους νέους καλλιτέχνες με τόσο ισχυρό τρόπο όσο το MySpace παλιότερα.
Επίσης, πολλοί νέοι καλλιτέχνες δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν μια σελίδα σε ένα κοινωνικό δίκτυο και -χωρίς να δουλεύουν πάνω σε αυτή τη σελίδα- περιμένουν από το πουθενά να τους ανακαλύψουν νέοι ακροατές.
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο, αλλά, η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς προσωπικό κόπο. Βέβαια, αυτό που θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα, είναι αυτό που προείπα, ότι δηλαδή οι online πλατφόρμες έρχονται και παρέρχονται. Ένα κοινωνικό δίκτυο που σήμερα είναι δημοφιλές, αύριο μπορεί να μην είναι ή ακόμη και να κλείσει.
Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι νέοι καλλιτέχνες να έχουν το δικό τους website, έτσι ώστε να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους ακροατές τους πρωτίστως μέσα από εκεί και να μην κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις επαφές τους επειδή το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος έπαψε να είναι δημοφιλές ή έκλεισε.
Πάντα ρωτάω τους καλλιτέχνες αν βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη τους ειδικά στην Ελλάδα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορείς να αφιερωθείς σε αυτό που αγαπάς χωρίς περισπασμούς. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
Στην εποχή μας, το να βιοπορίζονται οι καλλιτέχνες αποκλειστικά από την τέχνη τους είναι δύσκολο έως μη εφικτό. Τα έσοδα των λίγων καλλιτεχνών που τελικά καταφέρνουν να βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη τους προέρχονται κυρίως από ζωντανές εμφανίσεις και κατά πολύ λιγότερο από πωλήσεις albums ή singles.
Για αυτό το λόγο, πολλοί καλλιτέχνες δίνουν πλέον δωρεάν τη μουσική τους, χρησιμοποιώντας στην ουσία τη δισκογραφία τους ως ένα διαφημιστικό εργαλείο για να προσελκύσουν περισσότερους ακροατές στις ζωντανές εμφανίσεις τους.
Βέβαια, από συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι ζωντανές εμφανίσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των εξόδων των καλλιτεχνών και πολλοί καλλιτέχνες αναγκάζονται να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά για να βγάζουν τα προς το ζην.
Βλέποντας το website σου, καταλαβαίνω ότι απευθύνεσαι κυρίως σε ξένο κοινό. Πόσο περιορισμένο -ή όχι- είναι το κοινό της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα;
Το κοινό της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο. Το website μου είναι κυρίως στην Αγγλική γλώσσα, επειδή απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους όλων των χωρών.
Η Αγγλική γλώσσα τυχαίνει στις μέρες μας να είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα παγκοσμίως και είναι λογικό να χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες. Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιτέχνη να βρει κοινό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας διαμονής του.
Άλλωστε, η μουσική μου είναι ορχηστρική, δεν έχει στίχο, οπότε μπορεί να μιλήσει σε οποιονδήποτε πολίτη οποιασδήποτε χώρας.
Υπάρχει κάποιος λόγος που γενικά δεν χρησιμοποιείς στίχους στα κομμάτια σου (δεν ξέρω αν το έχεις κάνει ήδη σε κάποιο άλμπουμ);
Ένα μουσικό κομμάτι, ακόμη κι όταν είναι ορχηστρικό, μπορεί να μιλήσει στους ανθρώπους και να τους αγγίξει με έναν ξεχωριστό τρόπο. Το βλέπω συνέχεια να συμβαίνει.
Ωστόσο, η προσθήκη στίχων στα κομμάτια μου είναι κάτι που το σκέφτομαι και πιθανόν να το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον, εφόσον βρεθούν οι φωνές εκείνες που θα δένουν όμορφα με τη μουσική μου.
Επίσης, η συμμετοχή μου στον Eurovision Song Contest είναι ένα όνειρο ζωής για μένα, οπότε, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το όνειρό μου, το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνιστώ θα έχει και στίχο.
Κατά πόσο είσαι ανοιχτός σε συνεργασίες με καλλιτέχνες άλλων ειδών; Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που πιστεύεις ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ηλεκτρονική μουσική και να δώσει ένα νέο άκουσμα;
Είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες με καλλιτέχνες άλλων μουσικών ειδών. Αρκετές φορές το αποτέλεσμα του παντρέματος δύο διαφορετικών μουσικών ειδών είναι άκρως ενδιαφέρον.
Μέχρι σήμερα, έχω ακούσει αρκετά κομμάτια όπου η ηλεκτρονική μουσική συνδυάστηκε με τη rock, με τη metal, ή ακόμη και με την όπερα με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.
Υπάρχει κάποιος χώρος που εμφανίζεσαι αυτή τη στιγμή; Πως μπορεί κάποιος να απολαύσει το έργο σου;
Αυτή την περίοδο, συνθέτω και ενορχηστρώνω μουσική για το δωδέκατο μουσικό album μου, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.
Για τυχόν ζωντανές εμφανίσεις εκείνη την περίοδο, θα υπάρξει ενημέρωση μέσα από το website μου, αλλά και μέσα από το e-newsletter μου.
Όλα τα προηγούμενα albums μου είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από το https://www.sakisgouzonis.com δωρεάν για όλους.
News #372 about Sakis